Dieta wiosenna

by:

Dieta

Kiedy na dworze robi się ciepło, zrzucamy z siebie grube swetry i często, o zgrozo, naszym oczom ukazuje się zbędny tłuszczyk, którego niestety nie da się zrzucić wraz z ciepłymi swetrami. Bez obaw, sprawa nie jest na tyle trudna, by sobie z nią nie poradzić, kto jak kto, ale przecież my stawimy czoła każdej przeciwności. Nie z takimi rzeczami musieliśmy sobie dać radę!

A więc czas zacząć działać – zmieniamy swoje nawyki żywieniowe i wprowadzamy znacznie lżejszą, jak nasze wiosenne ciuchy, dietę. Dzienną porcję kalorii zmniejszamy do 1500, dlatego już w pierwszym miesiącu zauważymy spadek naszej wagi, dodatkowo pozbędziemy się także skórki pomarańczowej, wroga wielu kobiet. Zasada jest prosta: z naszego menu wyrzucamy, ku uciesze wegetarian, tłuszcze zwierzęce, tłuste wędliny a także cukier i gotowe produkty z torebek: zupki, sosy itp. Rezygnujemy z nich na konto ryb (tu tym razem zła wiadomość dla nie jedzących mięsa) a także świeżych owoców i warzyw.

Zaopatrujemy się w pełnowartościowe pieczywo, kaszę, ryż, jogurty, kefir, kiełki, mleko oraz chudy biały ser. W trakcie przeprowadzania diety wiosennej nie smażymy mięsa na tłuszczu i nie grilujemy, nie używamy także soli i produktów ją zawierających, jak vegeta czy kucharek, gdyż zatrzymują one wodę w organizmie. Posiłki spożywamy pięć razy dziennie w postaci pierwszego i drugiego śniadania, obiadu, podwieczorka i kolacji, którą jemy najpóźniej o godzinie 18.

Pierwszy dzień:

Śniadanie:
100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, kromka chleba cienko posmarowana masłem, pomidor
Drugie śniadanie:
chudy jogurt i kiwi
Obiad:
200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem
Podwieczorek:
Szklanka kompotu ze słodzikiem
Kolacja:
jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata,
mleko przed snem.
Drugi dzień:

Śniadanie:
100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem
Drugie śniadanie:
kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, pomidor, jabłko
Obiad:
200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką
Podwieczorek:
szklanka musu z jabłek bez cukru
Kolacja:
100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa
sok pomidorowy przed snem
Dzień trzeci:

Śniadanie:
jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem
Drugie śniadanie:
sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i ugotowanej czerwonej fasoli + łyżeczka soku winegret
Obiad:
Bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju
Podwieczorek:
budyń z owocami lub kisiel
Kolacja:
80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem,
sok owocowy przed snem
Dzień czwarty:

Śniadanie:
100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem
Drugie śniadanie:
Gruszka lub dwie marchewki
Obiad:
200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret
Podwieczorek:
Naleśnik z jabłkiem
Kolacja:
50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba,
mleko przed snem
Dzień piąty:

Śniadanie:
dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem
Drugie śniadanie:
kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego masłem, pomidor, jabłko
Obiad:
200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki
Podwieczorek:
Grejpfrut lub pieczone jabłko
Kolacja:
omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera,
sok owocowy albo mleko przed snem
Dzień szósty:

Śniadanie:
50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem
Drugie śniadanie:
kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi
Obiad:
filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret
Podwieczorek:
galaretka owocowa
Kolacja:
100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata,
jabłko przed snem
Dzień siódmy:
Śniadanie:
50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa
Drugie śniadanie:
jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona
Obiad:
200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor
Podwieczorek:
jogurt z garścią owoców
Kolacja:
40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata,
dwie mandarynki przed snem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *