Dieta na wątrobę

by:

Zdrowie

Wątroba to narząd, o który należy dbać w szczególny sposób. Pracuje na ponad 500 etatach, bo właśnie tyle funkcji ten organ pełni.

Zadania wątroby
Wątroba to bardzo ważny narząd, którego zadaniem jest między innymi:
produkcja niezbędnej do trawienia tłuszczów żółci oraz cholesterolu potrzebnego do właściwego funkcjonowania komórek organizmu,
rozkładanie i neutralizacja toksyn dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem lub wdychaniem powietrza.
Kiedy o wątrobę nie dbamy należycie jej praca zostaje zakłócona, przez co cierpimy my sami.

Wątroba nie jest unerwiona, dlatego nie odczuwamy jej bólu. Nie oznacza to jednak, że nasz styl życia jej odpowiada, bo tak z pewnością nie jest jeśli palimy papierosy, wdychamy preparaty chemiczne (fary, lakiery, preparaty owadobójcze), spożywamy duża ilość leków, jemy zbyt wiele.
Na to wszystko wątroba reaguje powiększeniem się, przez co otaczająca ją torebka rozciąga się i wspólnie już uciskają inne narządy znajdujące się w ich sąsiedztwie. Sygnałem tego może być kłucie w boku czy ból pod żebrami.

Kondycja wątroby
Wątroba jest dość sporym organem. U dorosłej osoby waży ona 1,5- 2 kg. Odpowiedzialna jest między innymi za rozkład kwasów tłuszczowych, wytwarzania z nich tłuszczów i transportowania ich do dalszych partii ciała. Jeśli jednak tłuszczu jest zbyt dużo, nie radzi sobie z jego nadmiarem, zaczyna tyć i nie funkcjonować prawidłowo.
Taka sytuacja ma często miejsce u chorych nieprawidłowo leczonych na cukrzycę, u osób stosujących ciężkostrawną dietę lub spożywających duże ilości lekarstw. Najbardziej szkodliwe są leki antykoncepcyjne, antybiotyki, przeciwgruźlicze oraz przeciwzapalne.
Kondycję wątroby osłabia także spożywanie dużych ilości alkoholu a także drastyczne diety, podczas których nadmiar tłuszczu obrasta wątrobę. By funkcjonowała prawidłowo zaleca się chudnięcie o 2 kg w ciągu miesiąca.

Regeneracja wątroby
wątroba ma możliwość regeneracji, pod warunkiem jednak, że stworzymy jej ku temu odpowiednie warunki. Polegają one głównie na stosowaniu właściwej diety przy spożywaniu 5-6 posiłków w małych ilościach, które będą gwarantowały organizmowi otrzymanie cennych składników odżywczych. W tym celu należy:
ograniczyć spożywanie tłuszczu zwierzęcego (smalcu, masła, śmietany) i zastąpienie ich lżejszymi odpowiednikami,
przyjmować węglowodany, jednak pod kontrolą. Dzienna ich porcja nie powinna przekroczyć 40 dag. Zamiast cukru lepiej użyć do posłodzenia miodu,
dostarczyć organizmowi mięso, które zawiera cenne białko. Nie każde jednak jest odpowiednie, w trosce o wątrobę należy wybierać chude ryby, drób oraz cielęcinę i przygotowywać je na parze, duszone we własnym sosie lub pieczone w folii. Białko można także dostarczać pijąc chude mleko i mleczne napoje,
warzywa, które w 80% powinny być jedzone po ich ugotowaniu, w 20% przyjmowane świeże. Polecane są jarzyny: marchew, sałata, buraki, brokuły, które zawierają kwas foliowy, witaminę C oraz przeciwutleniacze,
owoce powinny być jedzone jedynie sezonowo i to nie w dużych ilościach. Polecane są soki i musy ze świeżych okazów.

Kamica żółciowa
To choroba polegająca na pojawieniu się kamieni w pęcherzyku znajdującym się pod wątroba, która wytwarza żółć. Jest ona skutkiem przewlekłego zapalenia wątroby, stresu, złej diety, zaburzeń hormonalnych.
By uniknąć tej choroby zaleca się:
– jedzenie regularnych posiłków (506 każdego dnia), w tym koniecznie śniadania, które nie dopuści do wytwarzania się kwasów żółciowych, które są potrzebne do rozpuszczania cholesterolu,
– jedzenie potraw zawierających błonnik, który znajduje się w: pełnoziarnistym pieczywie oraz grubych kaszach,
– zminimalizowanie słodyczy, głównie tłustych ciast,
– picie łyżki oleju roślinnego lub oliwy, które działają żółciopędnie,
– jedzenie karczochów, które regenerują wątrobę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *